Follow

Niemand hoeft zich 's nachts meer te vervelen: steeds meer services en diensten zijn ook 24/7 beschikbaar. Ongeveer 16 procent van de beroepsbevolking moet mede daardoor inmiddels ook ’s-nachts Op een doordeweekse nacht, om pakweg 3 uur, zijn 1 miljoen Nederlanders klaar wakker. Nederland wordt langzaam een echte 24-uurs samenleving, een land waar ook midden in de nacht altijd, alles mogelijk is. Niemand hoeft zich 's nachts meer te vervelen: steeds meer services en diensten zijn ook 's nachts beschikbaar.

Ongeveer 16 procent van de beroepsbevolking moet mede daardoor inmiddels ook 's-nachts werken. En thuis raakt de nachtrust, met WIFI, Facebook en de smartphone onder het kussen, meer en meer ondergeschikt aan online leven. Tien procent van de Nederlanders lijdt ondertussen aan chronische slapeloosheid.

Gunnen we onszelf nog wel genoeg nachtrust nu de grens tussen dag en nacht steeds meer vervaagt? Wie zijn die 1 miljoen al dan niet zelfverkozen slapelozen? VPRO Thema zwerft door nachtelijk Nederland. Van de aanleg van de tweede Maasvlakte, de verpleegster, de liftmonteur, de gamende en twitterende jongeren en Kinky Denise tot de nachtkruidenier in de Noord Oostpolder en onderzoekende biologen op een pikdonkere Veluwe.

Het programma laat verder zien hoe 24/7 steeds meer een prestigezaak wordt, bijvoorbeeld voor de Gemeente Amsterdam en ook voor een bedrijf als KPN. Ook kijkt VPRO Thema mee over de schouder van artsen in twee slaapklinieken bij de behandeling van slapelozen.

Liesbeth Hop van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij is te zien in deze VPRO documentaire:

Samenstelling en regie: Hans Simonse
Camera: Bernd Wouthuysen
Research: Maarten Slagboom
 
VPROnooitmeerslapen

 

Liesbeth Hop bij Pauw

Uitzending Pauw 22-05-2018: 'We mogen als ouders niet de illusie hebben dat we onze kinderen altijd kunnen beschermen tegen de minder leuke kanten van Sociale Media, maar we kunnen wel zorgen dat zij altijd bij ons terecht kunnen. We kunnen ook vroeg met voorlichting beginnen, het liefst al bij de jongsten van de basisschool, zie het www.nationaalmediapaspoort.nl. Klik op het plaatje om de uitzending terug te kijken.

liesbethhoppauw

Liesbeth Hop in Hart van NL

Hart van NL, 23 mei 2018: super sympathieke actie van HTM die schoolkinderen heeft laten nadenken over hoe je mensen in het openbaar vervoer weer met elkaar in contact brengt! Helaas willen we daar met rust gelaten worden, maar de boodschap is duidelijk... mag die smartphone tijdens het eten bijvoorbeeld even weg? Klik op het plaatje om de aflevering terug te kijken.

liesbethhophartvannl

Nieuw boek! Mijn kind is anders. Elk kind mag zichzelf zijn.

mijnkindisandersVeel ouders horen dat hun kind 'anders' is. De buren zeggen het, de familie signaleeft het, op school vindt de juf het en vaak herkennen ouders dat ook wel. Maar wanneer is er echt iets aan de hand en laat je je kind onderzoeken? En zijn er echt zoveel kinderen en jongeren met ADHD en autisme, of overdiagnosticeren we? 

Liesbeth Hop pleit ervoor dat alle kinderen en jongeren de aanpak krijgen die ze nodig hebben in plaats van een label dat laat zien wat ze 'mankeren'.

Klik hier om bij Bol.com te bestellen