Follow

trouw2812222Sinds ongeveer een maand is onze zoon van 15 in de ban van enkele YouTubers’, schrijft een moeder. ‘De ideeën die zij uitdragen − de man is superieur, het leven draait om zo snel mogelijk veel geld verdienen − komen niet echt overeen met hoe wij onze kinderen hebben opgevoed.’

De zoon wilde ook een cursus volgen die de vloggers aanbieden. Dat kostte 1500 euro. ‘Hier is een echte ruzie in huis door gekomen. Hij mocht dit niet van ons. Zoon verweet ons dat wij hem geen kans willen geven. Hij had het gevoel dat hij niets van zijn leven kon maken als hij dit niet mocht doen. Gelukkig konden we hem ervan doordringen dat wij een studie heel belangrijk vinden en dat zo’n cursus altijd nog kan.’

Toch maakt de moeder zich nog steeds zorgen over de YouTube-fascinatie van haar zoon. ‘Hoe kan ik hem hierin begeleiden zonder het contact te verliezen?’

Vroeger was het punk

Opvoedcoach en specialist jeugd en media Liesbeth Hop kan zich goed voorstellen hoe de moeder zich voelt. “Mijn eigen kind is nu 28, maar destijds zat ik in hetzelfde schuitje. Je voelt je machteloos en denkt: hoe krijg ik mijn kind weer in het gareel?” Ze kan de moeder nu al één ding vertellen: dat gaat niet lukken. “Hoe eerder je dat accepteert, hoe meer ellende je voorkomt.”

Klik hier voor het artikel.

Liesbeth Hop bij Pauw

Uitzending Pauw 22-05-2018: 'We mogen als ouders niet de illusie hebben dat we onze kinderen altijd kunnen beschermen tegen de minder leuke kanten van Sociale Media, maar we kunnen wel zorgen dat zij altijd bij ons terecht kunnen. We kunnen ook vroeg met voorlichting beginnen, het liefst al bij de jongsten van de basisschool, zie het www.nationaalmediapaspoort.nl. Klik op het plaatje om de uitzending terug te kijken.

liesbethhoppauw

Liesbeth Hop in Hart van NL

Hart van NL, 23 mei 2018: super sympathieke actie van HTM die schoolkinderen heeft laten nadenken over hoe je mensen in het openbaar vervoer weer met elkaar in contact brengt! Helaas willen we daar met rust gelaten worden, maar de boodschap is duidelijk... mag die smartphone tijdens het eten bijvoorbeeld even weg? Klik op het plaatje om de aflevering terug te kijken.

liesbethhophartvannl

Nieuw boek! Mijn kind is anders. Elk kind mag zichzelf zijn.

mijnkindisandersVeel ouders horen dat hun kind 'anders' is. De buren zeggen het, de familie signaleeft het, op school vindt de juf het en vaak herkennen ouders dat ook wel. Maar wanneer is er echt iets aan de hand en laat je je kind onderzoeken? En zijn er echt zoveel kinderen en jongeren met ADHD en autisme, of overdiagnosticeren we? 

Liesbeth Hop pleit ervoor dat alle kinderen en jongeren de aanpak krijgen die ze nodig hebben in plaats van een label dat laat zien wat ze 'mankeren'.

Klik hier om bij Bol.com te bestellen